fbpx
 

 

Quines són les millors tècniques d'estudi? No hi ha una única resposta a aquesta pregunta. Depèn de la forma en que  la teva memòria fixa els coneixements i les matèries que estiguis treballant, hi haurà tècniques d'estudi que et funcionaran millor que unes altres. Prova i decideix quines són les més adequades per a tu.

També cal tenir en compte que no són el mateix les tècniques d'estudi en ESO que les tècniques d'estudi en Batxillerat, quan ja portes més temps clavant colzes i tens la pressió afegida de les proves d'accés a la Universitat. Però sí que hi ha alguns trucs i maneres d'estudiar que són universalment eficaces perquè responen a com el cervell humà processa la informació. Aquí et presentem una selecció superinteressant




  1. Realitzar diverses lectures de la matèria

Nosaltres sempre recomanem als nostres alumnes que s'enfrontin al temari amb almenys una lectura prèvia. I és que no hi ha res com llegir per a exercitar la memòria. La primera lectura et servirà per a fer-te una idea general del text i el seu contingut. És la presa de contacte inicial. Mentre llegeixes, és possible que et sorgeixin alguns dubtes. Anota-les per a buidar-les després. Veuràs que amb la següent lectura, segurament la majoria desapareixeran.

 

  1. Subratllar les parts més importants

El subratllat és una de les tècniques d'estudi més senzilles i conegudes. Serveix per a definir i destacar els continguts més rellevants d'un tema. Cada estudiant subratlla continguts diferents, però habitualment les dates, els noms, les fites i les idees principals del text formaran part del teu subratllat. Et recomanem crear el teu propi sistema de colors per a jerarquitzar visualment el que subratlles.

 

  1. Elaborar resums

Els resums són una de les maneres d'estudiar més eficaces. Resumir el contingut implica que ja has realitzat els processos previs de lectura i subratllat. Gràcies a ells ja has anat fixant les idees en la teva memòria, organitzant-les i generant connexions que et vindran superbé per a desenvolupar un tema en els teus exàmens. Ara ha arribat el moment de sintetitzar el contingut al màxim sense deixar fora cap aspecte clau. Trasllada la informació subratllada a un resum.

 

  1. Recitar i cantar en veu alta

Mai t'has parat a pensar perquè et van ensenyar les taules de multiplicar cantant? Parlar en veu alta, recitant o fins i tot aportant musicalitat als continguts és una manera de processar-los molt atractiva per al nostre cervell. Ajuda a fixar la informació en la memòria. Això és així perquè la música té un aspecte emocional que fa que els continguts es retinguin cerebralment d'una forma molt més significativa.

 

  1. Explicar el que has après

La millor manera de saber si realment has après alguna cosa, és ensenyar-li-ho a una altra persona. Quan tractem d'explicar alguna cosa, organitzem les nostres pròpies idees, expressem el contingut amb les nostres paraules i detectem fàcilment quines parts ens resulten més difícils. Ensenyar és una de les millors maneres d'estudiar. Practica aquesta tècnica d'estudi d'ESO o batxillerat amb els teus companys. Si no tens un grup d'estudi o un amic que t'escolti, sigues creatiu. Explica-l'hi a la teva mascota, a les teves plantes, o al teu llibre de text.

 

  1. Utilitzar regles mnemotècniques

Aquestes tècniques d'estudi, o més aviat trucs, són utilitzades des de l'antiguitat i hi ha una infinitat d'elles. La majoria funcionen amb conceptes sota un terme nou, únic i personal que remet al conjunt del qual volem recordar. Funcionen molt bé per a memoritzar llistats, seqüències, fórmules o noves paraules. Per exemple, segur que al llarg de la teva vida t'has après els dies de la setmana en anglès. Amb aquesta senzilla regla mnemotècnica mai els oblidaràs: MO-TU-WE-THU-FRI-SA-SU (Monday, Tuesday, Wednesday,  Thursday, Friday, Saturday , Sunday).

 

  1. Esquemes, diagrames, mapes conceptuals i dibuixos

Els esquemes, diagrames i mapes conceptuals són una de les millors tècniques d'estudi per a analitzar processos i variants. Poden ser perfectes tant per a matèries científiques com per a matèries de Lletres i Humanitats. La seva eficàcia resideix a resumir al màxim i de forma visual els continguts. Així que aporten, d'una banda, la capacitat de síntesi i per un altre la memòria visual, que sol ser molt potent. Et seran de gran utilitat per a posicionar ràpidament les paraules més importants d'un tema i traçar el camí per a desenvolupar-ho.

  1. Fer exàmens de prova i tests

Una altra de les tècniques d'estudi en batxillerat que considerem especialment útil és fer tests i exàmens de prova amb models oficials. Són perfectes per a repassar i per a veure on tenim llacunes o mancances dins de la matèria que hem estat estudiant. Fer proves pràctiques et permet detectar ràpidament on falles, per la qual cosa podràs centrar-te en repassar específicament aquells aspectes que et resultin més complexos.

 

  1. Crear un horari d'estudi

L'hem deixat per al final, però no per això és menys rellevant. A més de conèixer les millors tècniques d'estudi, has d'organitzar bé el teu temps per a no anar amb presses a última hora! Crea un horari fix d'estudi a partir de les hores que tens disponibles. Distribueix les hores per matèries, dedicant-li a cada assignatura un temps proporcional a la seva dificultat o importància per als exàmens. Per a ESO i batxillerat recomanem almenys 2 hores diàries. En qualsevol cas, compleix rigorosament l'horari que hagis dissenyat per a crear un hàbit.

 

  1. Potenciar la concentració

En les teves sessions d'estudi, assegura't que ningú t'interromp i si és possible, estudia sempre en el mateix lloc. Deixa també a un costat les distraccions com el mòbil. Intenta concentrar-te al màxim durant almenys 30 minuts i després pren-te un petit descans de 5. L'aplicació Forest pot ajudar-te a fer-ho més divertit, ja que et permet plantar un bosc virtual. Com més temps estiguis concentrat, més arbres aconseguiràs que creixin.

 

Finalment, assegura't de dormir bé durant almenys 7-8 hores. El somni és fonamental perquè el cervell adapti bé tot el coneixement que tant d'esforç ens porta aprendre!

El teu objectiu és entrar a la universitat?  A Campus 25 t'ajudem. Aprofundeix amb nosaltres en aquestes i moltes altres maneres d'estudiar per a superar amb èxit tots els reptes acadèmics que et proposis.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris, oferir màrqueting personalitzat i millorar els nostres serveis. Tens més informació a la nostra Política de Cookie